Winterswijk, Sobibór en de hoogleraar uit Amsterdam
De naam van vernietigingskamp Sobibór staat 126 keer op het joodse monument van Winterswijk.
In de negentien maanden dat dit kamp van de nazi’s bestond zijn er ten minste 170.000 mensen vermoord, waaronder 34.295 Nederlandse joden. In oktober 1943 organiseerde een groep gevangenen een opstand, waarbij 300 mensen wisten te ontsnappen. De meesten van hen kwamen om bij de klopjacht die daarop volgde.
De Amsterdamse historicus en hoogleraar Selma Leydesdorff onderzoekt het leven van Aleksandr Pechersky, een van de leiders van de opstand in Sobibór. In de derde Mr. F.W. Voorink-lezing gaat prof.dr. Selma Leydesdorff in op het leven van deze bijzondere man, die eenzaam en arm is gestorven in Rusland, uitgestoten uit een wereld die zijn heldenrol niet erkende.
De Mr. F.W. Voorinkstichting zet zich in voor het behoud van de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk. Dat doet de stichting door het synagogecomplex open te stellen, maar ook door de verhalen van joods Winterswijk te vertellen. In de periode dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de doden worden herdacht, wordt in de synagoge de Voorink-lezing gehouden. In deze lezing wordt de relatie gelegd tussen de gebeurtenissen van toen en
onze tijd.
De derde Voorink-lezing wordt gehouden op donderdag 20 april. Prof.dr. Selma Leydersdorff
spreekt om 20 uur in de synagoge aan de Spoorstraat. Toegangskaarten zijn à 10 euro te koop
bij boekhandel Kramer (Wooldstraat, Winterswijk) en ‘s avonds aan de kassa in de synagoge.