Amsterdam 4 november 1930 – Sobibor 2 juli 1943
Rita Emily (Rita) Goudeket wordt op 4 november 1930 geboren in Amsterdam. Ze is enig dochter van Maurits (Mau) Goudeket en zijn vrouw Rebecca (Bep) Goudeket – Neeter en wonen in de Rivierenbuurt in de Roerstraat 83-II te Amsterdam vlak voor een klein plantsoen. Mau werkte volgens het telefoonboek van 1942 bij de Handel Maatschappij Europa Azie, en volgens zijn stamkaart van de Joodse Raad boekhouder. Ze kregen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen en zijn broer moest af en toe financieel bijspringen. Rita zat op de 6e Montessorischool in de Niersstraat, deze school staat ook wel bekend omdat Anne Frank hier ook op school zat, nog geen 500 meter van haar woonhuis.
Oma Goudeket (Rika Goudeket) woonde vlakbij aan de andere kant van de Amstel en kwam geregeld op bezoek of Rita ging bij haar langs. Op de foto gemaakt in 1941 of 1942 bij het feest dat werd gegeven ter ere van haar nichtje Annette Goudeket staat oma niet zo vrolijk te kijken, zij wordt echter herinnerd als een hele lieve oma. Rita heeft het in ieder geval wel naar haar zin.
Op zondag 20 juni 1943 vond in Amsterdam Zuid en in een deel van Amsterdam Oost de grote razzia plaats op de laatste overgebleven joden in de stad. Militairen sloten alle straten af en gingen de huizen binnen om de joden op te pakken, in totaal zo’n 6.000 joden, die allemaal naar Westerbork werden gestuurd. Zo ook Rita, haar ouders, en haar grootmoeder.
Na een ruim een week in Westerbork te hebben gebivakkeerd sturen ze op maandag 28 juni 1943 een afscheidskaart naar de broer van Mau in Eindhoven vanuit Barak 65, volgens de website van Kamp Westerbork een van de strafbarakken. Ze zijn de wanhoop nabij. Rita schikt zich schijnbaar best en Bep vraagt om levensmiddelen. De volgende ochtend gaat het kleine gezin op transport naar Sobibor, in totaal gaan er met dit transport 2397 joden mee naar het oosten.
Niemand uit dit zestiende transport naar Sobibor overleefde.
Oma blijft alleen achter en maakt, zoals ze het zelf schrijft op haar afscheidskaart, de grote reis een week later ook op transport naar Sobibor. Ook zij keert niet meer terug.
Bron:
https://archief.amsterdam/stukken/tweede_wereldoorlog/razzia/index.nl.html
http://www.kampwesterbork.nl/nl/museum/kampterrein/herinrichting/barakken/index.html#/index
Gesprekken met Annette Eddes – Goudeket
Illustraties:
© Familie Eddes