Stichting Sobibor begeleidde 23 Nederlandse medeaanklagers in het proces dat van 2009 – 2011 werd gevoerd tegen John (Iwan) Demjanjuk.
Op donderdag 12 mei 2011 heeft de rechtbank in München bij monde van rechter Alt 5 jaar straf opgelegd aan Demjanjuk. De rechtbank was bij schuldig verklaring gehouden aan een minimum straf van 3, en een maximum straf van 15 jaar.
Met aftrek van voorarrest en in afwachting van hoger beroep is hij onmiddelijk vrijgelaten.
De uitspraak door rechter Alt was aangrijpend. Net als na het lezen van de aanklacht in november 2009 noemde Alt weer alle transporten en de namen van de familieleden van de medeaanklagers. Na afloop reageerde de Nederlandse advocaat, Manuel Bloch, lid van het team van medeaanklager-advocaten: “Dit was geen vonnis, dit was een requiem.”
De reactie van Jules Schelvis: “De rechtbank heeft altijd gelijk. We hebben gewonnen en we hebben verloren, maar we hebben meer verloren dan gewonnen. Vooral verloren hebben de Joden, niet alleen uit Nederland maar uit heel Europa, die naar Sobibor getransporteerd zijn en daar vermoord. Dat kan nooit meer goedgemaakt worden.”
De uitspraak vond plaats onder grote belangstelling van de pers. Ook 12 Nederlandse mede-aanklagers waren aanwezig bij de uitspraak.
Nog geen jaar later, half maart 2012, is Demjanjuk overleden op 91-jarige leeftijd in Beieren, Duitsland.
Requisitoiren / Plädoyer
Hier vindt u de pleidooien die werden uitgesproken door de Nederlandse medeaanklagers, waaronder die van Jules Schelvis.
Media en publicaties
Hier vindt u een greep van berichten en documentaires uit de media over Demjanjuk’s proces en zijn dood.
Over het proces dat in Duitsland tegen Demjanjuk is gevoerd zijn twee boeken gepubliceerd in de reeks Verbum Holocaust Bibliotheek. U kunt deze boeken bestellen bij de reguliere boekhandel, via internet of bij de uitgever zelf (zonder portokosten):
– Wim Boevink: Dienstausweis 1393
– Rob Fransman: Het Demjanjuk-proces
In 2016 verscheen ‘The Right Wrong Man’ van Lawrence Douglas. In deze uitgave wordt naast het proces in München ook aandacht besteed aan het proces tegen Denjamjuk in Jeruzalem.
Nabestaanden van slachtoffers van Sobibor en overlevenden van dit vernietigingskamp werden in het kader van het project Late Gevolgen van Sobibor geinterviewd; zie de website Late Gevolgen van Sobibor.
Persmap / Press Folder / Pressefaltblatt
Ten behoeve van het proces tegen Demjanjuk heeft de Stichting Sobibor een persmap samengesteld:
Persmap (Nederlands)
Press folder (English)
Pressefaltblatt (Deutsch)