Stichting Sobibor wil een grote en blijvende impact hebben op de komende generaties als het gaat om Holocaustonderwijs. In het bijzonder daar waar het gaat om vernietigingskamp Sobibor als onderdeel van Aktion Reinhard. Daarom is er sinds 2015 een speciaal Docentenprogramma dat zich richt op leraren van scholen voor voortgezet onderwijs, met name leraren geschiedenis, maatschappijleer/burgerschap en godsdienst/levensbeschouwing. Insteek is dat docenten meerdere generaties leerlingen onderwijzen in de loop van hun carrière en zo aan de leerlingen hun eigen ervaringen van het bezoek aan de Aktion Reinhard kampen kunnen doorgeven.
De Verdiepingsreis vindt in 2025 plaats van 13 t/m 20 september. En in 2026 van 26 september t/m 3 oktober. Info en aanmelden via info@sobibor.org.
Per jaar kunnen tien docenten mee met de jaarlijks georganiseerde verdiepingsreis tegen een sterk gereduceerd tarief.
Van de docenten verwachten wij als tegenprestatie dat zij hun opgedane kennis en ervaringen delen binnen hun netwerk. Van docenten wordt een actieve houding verwacht en deelname aan de docentenavond tijdens de reis. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het samenstellen van een les(-pakket), het introduceren van een nieuwe deelnemer of door een presentatie voor collega’s. Na de reis is er een terugkomdag om de ervaringen te delen.
Voor aanvullende informatie of aanmelding: info@sobibor.org
Wilt u persoonlijk op de hoogte gehouden worden van de Verdiepingsreis? Kijk dan vooral ook op de pagina van de verdiepingsreis voor meer informatie of neem contact met ons op.
Ervaringen van enkele docenten
“De reis kost je emotioneel en fysiek veel maar is meer dan de moeite waard.”
“Als je als docent persoonlijke ervaringen en indrukken kunt verwerken in je verhaal, krijgt je les nog meer authentieke dimensie. Ik kan alleen maar hopen dat ik de persoonlijke indrukken opgedaan tijdens deze verdiepingsreis, de plaats kan geven die alle slachtoffers verdienen.”
“De mensen staan centraal: met foto’s, brieven en dagboekfragmenten krijgen de slachtoffers en de daders een gezicht en een verhaal. Dat maakt de reis tot een ervaring vanuit de mensen van toen.”
“De ervaring van deze onvergetelijke reis geeft voor mij aan Holocausteducatie een waarachtige en indringende basis”.
“In mijn klassen heb ik Aktie Reinhard aan de hand van een stuk afgezaagde tak van een boom toegelicht. De boom werd in 1943/44 geplant door de nazi’s bij het ‘wegpoetsen’ van vernietigingskamp Sobibor. De wortels van deze bomen kennen de ware geschiedenis.”
Deze tekst wordt mede mogelijk gemaakt door: