Sinds 2007 organiseert de Stichting Sobibor jaarlijks een 4-daagse Herdenkingsreis naar het vernietigingskamp Sobibor.

De Herdenkingsreis is in 2025 van 28 t/m 31 mei.

Voor de reis van mei 2025 kunt zich op de reservelijst laten plaatsen. Indien er voldoende belangstelling is, wordt in oktober een tweede reis georganiseerd.

Door het hoge aantal aanmeldingen voor de reis wordt er voorrang gegeven aan eerste generatie nabestaanden en nabestaanden die niet al eerder in Sobibor zijn geweest.

Er bestaat een financiële regeling voor nabestaanden waarvoor de kosten van de reis niet haalbaar zijn.

Het maximale aantal personen dat als een groep (familie) mee kan bestaat zeven personen. Als er meer mensen van een familie mee willen naar Sobibor kunnen we in overleg bekijken of Stichting Sobibor een ‘familie reis’ kan begeleiden.
Indien u interesse heeft voor deze reis in 2025 (of een familie-reis), dan kunt u dit kenbaar maken via  info@sobibor.org

Voor vragen over de reis kunt u terecht bij  Petra van den Boomgaard.

Terugblik herdenkingsreis 2024

Impressie van de herdenkingsreis in 2023.

Verslag van de reis in 2022.

De Herdenkingsreis is bedoeld voor mensen die familie of vrienden willen herdenken of voor mensen die om andere redenen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Sobibor.

1e dag– vlucht naar Warschau. In de middag rijden wij door naar Lublin waar wij overnachten tijdens de reis.

2e dag– brengen we eerst een bezoek aan de synagoge van Wlodawa. Daarna gaan wij naar Sobibor. In Sobibor krijgen we een korte rondleiding, bezoeken we het museum en organiseren we een herdenking.

3e dag– beginnen we opnieuw in de synagoge van Wlodawa. We ontmoeten hier Poolse scholieren die ons een deel van het programma zullen vergezellen. (Dit sluit aan bij de educatieve doelstellingen van onze Stichting.) Op deze dag volgen wij de weg die de Joden uit Wlodawa moesten afleggen naar Sobibor. Aangekomen in Sobibor krijgt iedereen de gelegenheid daar de tijd te nemen die nodig is voor zijn of haar persoonlijke herdenking van vermoorde familieleden en andere dierbaren. Samen met de scholieren zal het bezoek worden afgesloten met een herdenking.

In de middag brengen we een bezoek aan het NN theater van Lublin. Hier wordt verteld over de Pools Joodse geschiedenis van Lublin.

4e dag– reizen wij per bus terug naar Warschau. In Warschau krijgen we een rondleiding in het Polin Museum over de Pools Joodse geschiedenis. Na een bezoek aan het ‘Ringelblum archief’ vliegen we terug naar Nederland.

De kosten voor deelname bedragen € 700,- per persoon. Hierin is inbegrepen: de vliegreis (inclusief vliegtax), het busvervoer, de overnachtingen met ontbijt, lunches en avondmaaltijden (exclusief de drankjes). Een reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf af te sluiten.

Inhoudelijk kan het programma nog enige verandering ondergaan als gevolg van gewijzigde afspraken ter plaatse.

Voorafgaande aan de reis organiseren wij een kennismakingsbijeenkomst, de locatie wordt nog bekend gemaakt.

De reis wordt begeleid door Maarten Eddes en bestuurslid Petra van den Boomgaard.

Contactadres:  petra.vdboomgaard@sobibor.org

De herdenkingsreis wordt mede mogelijk gemaakt door:
– het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.
– Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror).

Hieronder kunt u een aantal reisverhalen lezen van deelnemers van vorige reizen.