In 1943 werden met negentien transporten 34.313 Joodse Nederlanders en vluchtelingen vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en vermoord. Slechts achttien van hen hebben de Holocaust overleefd.
Stichting Sobibor organiseert op 1 juni 2024 om 15.30 uur, in samenwerking met het Comité 4 en 5 mei, stadsdeel Zuid, een herdenking bij het monument ‘Sobibor – en wat doe jij’ bij de ingang van het Vondelpark aan de Van Eeghenstraat 78 in Amsterdam.
We nodigen iedereen van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
15.30 uur: Het kind is niet meer
Op 1 juni spelen jongeren van Theaterschool Utrecht i.s.m. Stichting ‘Theater Na de Dam’ voorafgaand aan de herdenking de voorstelling Het kind is niet meer, een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten.
Begin 1942 telde het Centraal Israëlistisch Weeshuis in Utrecht achtenveertig pupillen. De meesten waren na de Kristallnacht door hun ouders op de trein naar Nederland gezet in de verwachting dat zij hier veilig zouden zijn. Het pakte heel anders uit. In 1942 werd het joodse weeshuis in twee etappes leeggehaald. De uit Duitsland gevluchte kinderen het eerst, hun Nederlandse huisgenootjes volgden driekwart jaar later. Slechts enkelen zouden de oorlog overleven. De meeste kinderen werden op 5 maart 1943 in Sobibor vermoord.
Achttien jongeren uit het tussenjaar van de Theaterschool Utrecht maakten samen met regisseur Gilles Groot een voorstelling waarin zij de kinderen die in het weeshuis woonden herdenken. De helft van de groep speelt de Duitse kinderen die na Kristallnacht naar Nederland zijn gevlucht, de andere helft speelt zichzelf en vertelt vanuit het hier en nu.
16.00 uur: Sobibor Herdenking
Programma
Woord van welkom door Christine Gispen-de Wied, voorzitter Stichting Sobibor.
Getuigenissen slachtoffer, dader en omstander.
Spreker.
Muzikaal intermezzo door Mirjam van Dam en Ed Boekee.
Afsluiting en uitnodiging om steentjes te leggen bij het monument.